Chleb taki jak dawniej… w „Czwórce”

Zapach świeżego tradycyjnego chleba dominował w czwartek 24 sierpnia wśród aromatów kuchennych panujących w Barze Mlecznym „Czwórka”. Jego źródłem były smakowite i zdrowe wypieki serwowane przez Piekarnię „Tartaruga”.
Klienci baru mieli okazję tym razem poznać tajniki przygotowania i wypiekania oraz posmakować tradycyjnego chleba w kilku odmianach. Można było skosztować takich wypieków jak: chleb tradycyjny swojski, pszenny razowy, gryczany, chleb z dodatkiem prażonego orzecha włoskiego, chleb z orzechem oraz żurawiną, z czarnuszką czy też chleb z siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. Najciekawszym produktem okazał się chleb duński wieloziarnisty z dodatkiem piwa, maślanki i syropu klonowego.
Prezentacja spotkała się z dużym zainteresowaniem klientów. Zadawali mnóstwo pytań dotyczących procesu wytwarzania, produktów używanych do wypieku, właściwości poszczególnych rodzajów chleba. Można się było dowiedzieć m. in. że proces wypieku trwa od 10 do 14 godzin, a chleby przygotowane są na tradycyjnym zakwasie. Chleb wypiekany jest na podstawie tradycyjnych receptur, ale oferta piekarni zawiera kilka własnych oryginalnych pomysłów.
Jak zapewniali prezenterzy – chleb przygotowany według tradycyjnych metod jest trwały, zachowuje świeżość nawet do 2 tygodni od dnia wypieku. Przy właściwym jego przechowywaniu – np. w torebce papierowej gwarantowany jest czas 6 dni świeżości bez utraty walorów smakowych jak i zdrowotnych. Tradycyjnie wypiekany chleb odznacza się nie tylko wysoką jakością, ale i walorami zdrowotnymi. Jest on przede wszystkim źródłem witamin, substancji mineralnych i błonnika, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu.
Piekarnia „Tartaruga” to firma działająca na rynku od niedawna, mieści się w Ostrowcu Św. przy ul. Długiej 52, tam również można zakupić produkty zakładu. Firma dzięki pasji i zaangażowaniu właścicieli oraz pracowników rozwija się, zyskując coraz więcej zadowolonych klientów.
Prezentacja odbyła się w ramach akcji promowania lokalnych przedsiębiorców prowadzonej przez Agencję Rozwoju Lokalnego Sp. z o. o.