Serowe klimaty w Barze „Czwórka”

Piątek 4 sierpnia był dniem kolejnej odsłony akcji promowania lokalnych przedsiębiorców w Barze Mlecznym „Czwórka”. Tym razem swoje produkty zaprezentował Pan Marcin Kutera – właściciel „Koziej Farmy na Zagajach oraz nowopowstającej Zagrodowej Serowni Zagaje.
Klienci Baru „Czwórka” mogli skosztować doskonałych kozich serów z mleka z farmy p. Marcina. Były to głównie sery podpuszczkowe z dodatkiem ziół suszonych pomidorów, czosnku czy orzechów. Produkty te są wyjątkowe jeśli chodzi o walory smakowe, a o walorach zdrowotnych powiedziano już wszystko co dociera do świadomości konsumentów gotowych wybierać Tradycyjne Produkty Regionalne
z koziego mleka, które samo w sobie zdobywa ponownie rynek, choć dla wielu osób stanowią ciągle egzotykę lub tabu.
Piątkowa prezentacja była dla odwiedzających okazją do pierwszego w życiu kontaktu z tego typu asortymentem. Jak zapewnia p. Marcin wszystkie produkty przygotowane są z koziego mleka, a na powstający ser kozi czy kefir przeznaczamy codziennie dojone świeże mleko, które samo jest nie tylko smaczne i bardzo pożywne, ale przede wszystkim zdrowe. Różne produkty sprzyjają w terapiach wielu schorzeń, nawet serwatka lub zyntyca o czym będzie w ostatnim tygodniu sierpnia. O wyższości koziego mleka nad popularniejszym krowim wiadomo od lat. Zawiera ono dużo więcej łatwo przyswajalnych substancji mających pozytywny wpływ na szereg dolegliwości.
Producentom tych specjałów jednak łatwo nie jest, bo konsumenci małymi krokami przekonują się do produktów od lokalnych producentów wybierając produkty marketowe na bazie „koziego mleka”, i przeważnie przepłacają! Wytłumaczeniem może być jedynie niewiedza o trudzie i wielkiej pracy jaką należy wkładać codziennie, aby móc produkować sery. Jednakże osób świadomych jest wiele i będzie przybywać, gdyż produkty bezpośrednio od hodowców i producentów są często tańsze lub nie wiele droższe niż w marketach, a przede wszystkim tworzą i wspierają lokalny patriotyzm. „Kozia Farma Na Zagajach” to jedyna tego typu firma/farma w powiecie ostrowieckim. Obecnie w hodowli znajduje się ponad 60 kóz. Farma ciągle rozwija się, poszerzając pogłowie i areał oraz tworzy kolejne inicjatywy. Wzmiankowana powyżej Zagrodowa Serownia Zagaje to aktualna inicjatywa Państwa Kuterów, Dom Sera, która niebawem zostanie uruchomiona wraz z punktem Detalicznego Handlu Rolniczego utworzonej w ramach kooperatywy producentów rolnych
Warto wspomnieć, że „Kozia Farma Na Zagajach” to firma/farma, która już odnosi sukcesy w swojej działalności. W roku 2016 pierwszy przepis rodzinny na ser  „Koziarz Zagajnicki” trafił na konkurs wojewódzki i został laureatem w kategorii „Najlepszy Produkt Tradycyjny Regionu Gór Świętokrzyskich” przeprowadzony w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Został też wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi. Już ten fakt stanowi świetną rekomendację i dowód na to, że ciekawy i oryginalny pomysł dopiero w połączeniu z bardzo ciężką pracą i ogromnym zaangażowaniem solidnie procentuje.
Na koniec wspomnijmy, iż swój mały wkład w powstanie „Koziej Farmy Na Zagajach” ma również Agencja Rozwoju Lokalnego, gdyż wszystko rozpoczęło się od wygranego przez Pana Marcina Kuterę konkursu organizowanego przez ARL na swój własny biznes w 2015r.
Na kolejne prezentacje produktów „Koziej Farmy na Zagajach” zapraszamy do Baru „Czwórka” w każdy piątek sierpnia! Podpuszczkowe młode były więc tym razem piątkowe spotkanie będzie z … twarożkami!