„Czas na dobry ser” w Barze Mlecznym „Czwórka”

Agencja Rozwoju Lokalnego Sp. z o. o. oraz Bar Mleczny „Czwórka” kontynuują akcję promowania zdrowych, smacznych lokalnych produktów spożywczych oraz ich wytwórców. Tym razem na naszych klientów oczekuje nie lada atrakcja. Swoje produkty prezentować będzie Kozia Farma na Zagajach z Gromadzic specjalizująca się w produkcji specjałów z koziego mleka a w szczególności smacznych serów w różnych odmianach.
W piątek 4 sierpnia 2017r. w godz.12:00-16:00 w Barze Mlecznym „ Czwórka” przy ul. Sienkiewicza 70 w Ostrowcu Świętokrzyskim nastąpi powrót do korzeni i swoisty zwrot ku naturalnym i tradycyjnym produktom regionalnym. W naszym barze Pan Marcin Kutera będzie prezentował różne przysmaki wykonane na bazie mleka koziego. Przy okazji będzie można wysłuchać gawędy o koziarstwie i serowarstwie – jego tradycji, historii. Będzie też o dniu dzisiejszym i powstającej w Ostrowcu Serowni Zagrodowej a także gatunkach serów ich dojrzewaniu i sposobach podawania. Będzie też o zdrowiu i o tym, jak ser z koziego mleka – niegdyś synonim biedoty – wszedł na salony i stał się podstawowym przysmakiem oraz przyjaznym dla podniebienia „lekiem na wszystko”, docenianym także w naszej części Europy.
Oczywiście będzie okazja do zakupu i degustacji!
Tego dnia na stole zagoszczą dojrzewające sery podpuszczkowe, a to dopiero początek przygody. Kozia Farma i Serownia Zagaje będą prezentować kolejne produkty w każdy piątek sierpnia. Zachęcamy więc do spotkania oraz odkrywania na nowo smaków tradycji Gór Świętokrzyskich.
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy!