Tradycje kulinarne

Tradycje kulinarne są istotną częścią naszej tożsamości kulturowej. Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest kluczem do rozwoju regionu i szansą dla mieszkańców. W ostatnich latach, żywność produkowana zgodnie z recepturami naszych przodków cieszy się dużym zainteresowaniem. Agencja Rozwoju Lokalnego Sp. z o.o. podjęła  działania mające na celu promocję produktów regionalnych, które cechują się najwyższa jakością, mają niepowtarzalny charakter, wytwarzane są zgodnie z tradycjami i naturalnymi metodami. Przykładem takiego produktu jest chleb, którego wytwarzanie podglądają w Ostrowcu Świętokrzyskim piekarze z innych zakątków Polski. Fermentuje on ponad 40 godzin, z czego 20 w warunkach chłodniczych. Jest produkowany bez drożdży, na zakwasie pszenicznym, zaś jego wyróżnikiem jest charakterystyczna poszarpana skórka. To produkt wytwarzany w Piekarni „Małgorzatka”,  której właścicielem jest Cezary Styczyński.  Osoby odwiedzające w ubiegłym tygodniu Bar Mleczny „ Czwórka” mogły zapoznać się z pełną ofertą ostrowieckiej piekarni . Jest to pierwsza z wielu planowanych akcji promujących ostrowieckie firmy przez ARL. To nasza propozycja skierowana w pierwszej kolejności do handlowców zajmujących się branżą spożywczą i owocowo – warzywną, ale ze zdrowych, ekologicznych gospodarstw.